Видове прозорци – профил

ПРОФИЛ

Основното разделение на прозорците е според материала на профилите от който са изработени. Разпознаваме 3 основни вида:

  1. Прозорци от ПВЦ профили
  2. Прозорци от Алуминиеви профили
  3. Прозорци от Дървени профили

По надолу ще разгледаме основно ПВЦ профилите, поради това, че са най – масовите на нашия пазар.

Материалът на ПВЦ профилите  има една основна характеристика, която отличава евтините от скъпите профили, а именно това е способността им да не променят цвят и здравина вследствие на постоянното излагане на слънчева светлина. Основно ПВЦ профилите се произвеждат в бял цвят, а дървесните имитации се постигат с полагане на специално фолио върху кафява основа. При евтините бели профили, след 2-3 години излагане на пряка слънчева светлина се наблюдава загубата на белия цвят и тяхното пожълтяване. При качествените профили производителите обикновено дават гаранция от 30 години за белите профили и 10 за цветните.

Освен по вложените материали за направата им, профилите се различават и по тяхната широчина (или основа). Преди 10 години масовите профили бяха с 60 мм ширина, докато в последните 5-7 години се налагат вече като стандарт 70 мм. и по широките профили. Това се прави по 2 основни причини:

  • На първо място при по-широките профили могат да се постигнат повече вътрешни камери (5, 6 и т.н.) за по-добра топлоизолация.
  • Другата причина е, че по-широкият профил позволява да се монтира в него по-широк стъклопакет, което е от основно значение (ще го разгледаме по надолу).

Недостатък на ПВЦ профилите (спрямо алуминий и дърво) е, че материалът има големи линейни разширения при температурни разлики. За да се реши този проблем в тях се поставя метална армировка, която им придава нужната здравина и якост. От съществена важност е дебелината на желязото да е по предписания на производителя, но в повечето случаи се изисква такава от 1,5 мм и повече. Също така е от значение армировката да е по цялата дължина на профила (не само малко по средата или в двата края) и да е захваната за ПВЦ профила през съответните разстояния (обикновенно през 20-40 см), за да се гарантира здравината на рамката. Тук трябва да отбележим, че при цветните профили се изисква обикновено по-дебела армировка, поради по-високата им степен линейно разширение при нагряване през лятото.

Само като обобщение ще кажем, че важните неща при ПВЦ профилите са:

  • Материала, от който са изработени
  • Ширината на профила (по-добра изолация и възможност за по-голям стъклопакет)
  • Армировка (с нужната дебелина, дължина и правилно свързана за профила)

За останалите типове профили ще споменем набързо следното:

  • Алуминиеви профили – те са с най-дълъг живот, имат много голяма възможност за избор в какъв цвят да е боядисан, но трудно постига топлоизолацията на ПВЦ профилите в един и същ ценови клас. Има качествени алуминиеви системи, но те са и със значително по-висока цена.
  • Профили от дърво – може би най-добрият избор, но и с най-висока цена. Тук трябва да се има предвид следното. Дървото е естествен материал и е изключително важно да е правилно обработено. Има риск, ако не е добре изсушено или не е защитено добре от вода и влага след време да се огъне. Имайте предвид, че то и изисква поддръжка, колкото и елементарна да е тя. Като топлоизолация само високият клас ПВЦ профили са с неговите показатели. Цената му е относително висока, но усещането, което създават прозорците от дърво е несравнимо.

Leave a comment

Call Now Button