Видове прозорци – стъклопакет

Това е може би частта на прозореца, която има най-голямо значение за енергийната му ефективност, защото заема над 80% от площта му. Най-точното определение за стъклопакет е, че това са 2 или 3 стъкла свързани по между си, чрез дистанционерна рамка и затворени херметически. При стъклопакетите има няколко основни показателя, които са от основно значение и това са:

  • Топлоизолация
  • Светлопропускливост
  • Шумоизолация

Елементите в стъклопакета са няколко:

  • Стъкло – най-важният компонент от който зависят качествата на стъклопакета. На пазара се предлагат много видове стъкла, като цветни, интериорни, ламинирани и т.н., но от практична гледна точка от голямо значение са стъклата с енергийни показатели или нискоемисийните стъкла (К-стъкло) и високоенергийните стъкла (4-сезона). Основното при нискоемисийните стъкла (К-стъкло) е, че те имат тънък филм от вътрешната си страна, чиято роля е да намали излизането на топлината от помещението навън. Този тип стъкла са вече стандарт и са задължителни да се поставят на прозорци със северно или източно изложение. Другият основен тип стъкла са високоенергийните (4 сезона), които спират до голяма степен и влизането на топлина отвън навътре в помещението. Препоръчват се за прозорци със западно и южно изложение. Стъклата се характеризират освен с покритията, които имат и с тяхната дебелина. Стандартно в съвременните прозорци се поставят единични стъкла с дебелина 4 мм, но може да се изработват и стъклопакети с 5, 6и 8 мм стъкло. Това се прави основно е цел шумоизолация. Например един стандартен стъклопакет с две еднакви 4 мм стъкла има шумоизолация 31 DB, а стъклопакет с едно стъкло 4 мм и едно 6 мм има шумоизолация 35 DB (шумът се намалява с около 92%).
  • Дистанционер – това е рамката която свързва стъклата в стъклопакета. Стандартно дистанционера е изработен от алуминий, но в последно време навлизат и т.нар. стъклопакети с топъл кант. Тук алуминия е заместен от стомана и пластмаса. Това се прави, защото именно тук е пряката връзка на прозореца с външната температура. Профилът има своите въздушни камери, стъклопакета като цяло също, а мястото където няма въздушна преграда е профил-стъкло-дистанционер-стъкло-профил. Поради тази причина е хубаво да се замести алуминиевия дистанционер, който е проводник на топлина с такъв с по-добра топлоизолация. Именно по краищата на стъклата са най-студените части на прозореца през зимата и от там започва конденза, когато има влага в помещението.
  • Силикагел – това е материал, който се поставя в дистанционера с цел да абсорбира влагата от въздуха в стъклопакета и да се избегне изпотяване от вътре. Наличието на влага от вътрешната страна на стъклата означава, че или няма достатъчно силикагел, или стъклопакета не е затворен херметически и в него прониква въздух.
  • Газ – при изработката на стъклопакета, растоянието между двете стъкла е пълно с въздух. С цел повишаване на топлоизолацията му е хубаво въздуха да се замени с газ с по-добри топлоизолационни качества. Най-масово използваният и разпространен инертен газ е Аргон. Стъклопакет пълен с газ Аргон подобрява топлоизолационния си показател с 30%
  • Заливка – това е материал, който залива плътно стъклопакета по цялата му обиколка и го затваря херметически. При нарушаване на неговата цялост има риск от нарушаване на херметичността на стъклопакета.

Дотук описахме основните елементи на всеки стъклопакет, като наблегнахме основно на топлоизолацията, но трябва да кажем и за останалите му показатели. Светлопропускливостта е способността да се пропуска външната светлина навътре в помещението. Този показател е различен при всяко стъкло, особенно при цветните и е от основно естетическо значение и за комфорта. Шумоизолацията в дадени ситуации е от голямо значение и този показател се подобрява в значителна степен от различната дебелина стъклата. В тази връзка можем да кажем, че ламинираните стъкла, които освен, че се използват против взлом имат и много по-добри шумоизолиращи свойства.

Като извод, изборът на стъклопакет е на първо място, когато говорим за по-добра топлоизолация и шумоизолация. И тук трябва да кажем, че изборът на троен стъклопакет е вече почти задължителен, когато искаме добра топлоизолация. Този стъклопакет е съставен от три стъкла свързани с два дистанционера, а за постигане на максимален ефект две от стъклата трябва да са нискоемисийно (К-стъкло) и високоенергийно (4-сезона). Стъклопакета трябва да е пълен с газ Аргон и дистанционера да е с топъл кант. Ако мястото е шумно стъклата трябва да са с различна дебелина. Тройният стъклопакет от своя страна обаче е по-широк, може да се изработва от 32 мм до над 50 мм, но е препоръчително да е поне 40+ мм. и от тук идва изборът на достатъчно широк профил с нужната армировка в него и добър обков (механизмите за отваряне), които да могат спокойно да издържат неговата тежест.

Leave a comment

Call Now Button